2012 m. vasario 9 d., ketvirtadienis

Saulės Energija



Kiekvieną dieną saulė pagamina didžiulius kiekius energijos. Mokslininkų teigimu, tai pats galingiausias energijos šaltinis Žemėje. Jie apskaičiavo, jog teorinis metinis pasaulio saulės energijos potencialas sudaro 900 000 000 TWh. Jis yra apie 60 kartų didesnis už teorinį metinį pasaulio vėjo energijos potencialą, apie 2 200 kartų — už teorinį metinį geoterminės energijos potencialą, 36 000 kartų — už hidroenergijos teorinius metinius potencialus. Tačiau didžioji dalis saulės energijos potencialo taip ir lieka nepanaudota. Taip yra dėl kelių priežasčių: saulės energija yra plačiai išsisklaidžiusi, jos parametrai kinta plačiose ribose priklausomai nuo paros ir metų laiko. Anksčiau nesusidarė galimybių saulės energiją naudoti efektyviai. Tačiau laikai keitėsi, tobulėjo technologijos. Naudojantis pažangiausiomis technologijomis, realizuoti saulės energijos išteklius tampa vis lengviau. Užsienio šalyse energija, kurią išspinduliuoja saulė, jau ganėtinai seniai sėkmingai naudojama pastatų šildymui, karšto vandens ir elektros gamybai. Pavyzdžiui, JAV yra numačiusi, kad iki 2050 ši šalis 69% elektros energijos gaus iš saulės. JAV vejasi Indija, Kinija, kitos šalys. Lietuvoje taip pat vis labiau domimasi saulės energijos išteklių vertimo į elektros energiją galimybėmis.

Per metus Lietuvoje žemės paviršių pasiekia net apie 1 000 kWh/m2 saulės energijos. Naudoti saulės energiją įvairiuose mažos galios buities įrenginiuose: skaičiuokliuose, laikrodžiuose, žibintuvėliuose, jau seniai yra įprasta. Nuolat augant šilumos kainoms, mažėjant naftos, dujų, kietojo kuro ištekliams, sparčiai didėjant aplinkos užterštumui, ir Lietuvoje vis didesnis dėmesys yra skiriamas saulės energijai kaip alternatyviam energijos šaltiniui.

Europos atsinaujinančios energijos taryba (EREC) numato, kad 2040 m. pasaulyje didžiausią dalį – 27,4 proc. visos elektros energijos pagamins saulės elektrinės. Jie prognozuoja, kad po 30 metų net 82 proc. visos elektros energijos bus gaminama iš įvairių atsinaujinančių šaltinių, daugiausia iš saulės ir vėjo.


Šaltinis: Saulės Energija

Populiarūs įrašai